Gelutz in de Ruimte

Als docent, vader, ondernemer en betrokken Purmerender verwondert Jos Lutz zich regelmatig. Elke twee weken deelt hij zijn gedachten met u in de column 'Gelutz in de Ruimte'.

Thuisbezorgd

Half december was ook ik geveld door de genadeloze mannengriep waarvan nu wetenschappelijk bewezen is dat mannen er veel erger onder lijden. Het was in jaren niet meer gebeurd en ik vond het een ramp om aan huis (schip) gebonden te zijn. De eerste paar dagen was ik zo van de wereld dat ik geen keus had, maar toen ik mezelf op een gegeven moment betrapte met een stofzuiger in de hand ben ik gauw weer gaan werken. Vroeger wilde ik huisman worden, ik ben daar op teruggekomen.

Omdat 'gezellig naar het tuincentrum' er ook niet van inzat veerde ik op toen ik twee aardige mannen een kerstboom bij de buurman zag bezorgen. Ik holde naar buiten om te vragen of ze er nog meer hadden. Ze waren van de 'Lionsclub' en bezorgden de bomen voor een goed doel, in dit geval het inloophuis Wij Allemaal. Ik had natuurlijk eerder moeten bestellen maar ze hadden er nog wel een, en als ik af en toe een leuk stukkie schreef konden ze die vanmiddag langsbrengen. Het was inderdaad een prachtige boom. Toen mijn vriendin 's avonds blij verrast informeerde naar de prijs was ik die vergeten, maar ik wist haar nog wel te vertellen dat de opbrengst naar de campagne van Roy Moore in Alabama was gegaan. Ik had koorts. En hij verloor.

We hebben met zijn allen het online shoppen omarmd. We zijn allemaal druk, drukker, drukst en er is liggend op de bank erg veel keus op het web. Je zag dit al jaren aankomen en het bezorgen van pakketjes leek me een typische groeimarkt. Bijvoorbeeld voor de postbedrijven, nu we geen brieven en kerstkaarten meer sturen. Er zijn inderdaad een hoop aanbieders in het gat gestapt, maar helaas merken de mensen die het bezorgen verzorgen daar nog weinig van. Met schijnconstructies en stukloon worden ze maximaal uitgeknepen. Alles voor een glimlach. Je kan ook niet boos worden op de bezorger als je 'morgen in huis' pakje een week later komt. De VVD roept al jaren 'werken moet lonen' en voor Rutte III is die oneliner weer eens afgestoft. Ik ben benieuwd aan wie ze denken. De bezorgers van UPS, deliveroo, PostNL, DHL, GLS en andere diensten kunnen wel een duwtje in de rug gebruiken. Ze zijn de handen en voeten van onze nieuwe economie.