• Jos Lutz

#DOESLIEF

Gelutz in de Ruimte

Als docent, vader, ondernemer en betrokken Purmerender verwondert Jos Lutz zich regelmatig. Elke twee weken deelt hij zijn gedachten in de column 'Gelutz in de Ruimte'.

Nederlanders zijn een tevreden volkje, volgens alle onderzoeken. Er is een ding waar we steevast niet tevreden mee zijn, en dat is hufterig gedrag. Als zoveel mensen dat vinden, zou het makkelijk op te lossen moeten zijn: gewoon allemaal minder hufterig doen. Helaas is het niet zo makkelijk. Omdat we anderen hufters vinden, niet onszelf. Net zoals heel veel ouders vinden dat veel kinderen slecht opgevoed zijn. Maar hun eigen kinderen zeer geslaagd.
De nieuwe SIRE campagne is goed gemaakt, hij houdt ons een spiegel voor. Ook ik ben weleens druk met mijn telefoon bij de kassa, of ga een beetje opduwen op de snelweg als ik achter iemand zit die zijn gaspedaal kwijt is. Niks menselijks is mij vreemd. De oproep om wat liever voor elkaar te zijn lijkt soft en symbolisch. Maar de campagne zit goed in elkaar. Zelfs als het ons aan het denken zet over ons eigen gedrag is er al winst.
Ook in de internationale politiek lijkt hufterigheid de standaard. De Alfa mannetjes staan in veel landen aan het roer. Oneliners en krachttermen doen het goed in de media. Politici creëren een wij tegen zij, noemen andere mensen indringers die komen als een tsunami. Eigen volk eerst en een muur eromheen is allang geen taboe meer. Ik geloof dat het een cyclische beweging is. Na tijden van krachttermen en weinig nuance komt er vanzelf weer behoefte aan een andere toon. Behoefte aan leiders met een positieve boodschap. Nou ja, ik geloof het niet echt, maar het geeft me hoop. En dat is het idee achter de meeste geloven toch?
Vorige week was er een gruwelijke aanslag in Christchurch. De dader haalde zijn inspiratie van internet en streamde zijn daad live op Facebook (bedankt Mark, mooi platform. Nu hebben mijn leerlingen de beelden op hun telefoon). De schutter schrijft in zijn knip en plak manifest dat hij hoopt op een rassenoorlog. Het is makkelijk om iets te roepen op social media. Over joden, vluchtelingen, Polen, moslims. Dat gebeurt dan ook volop. Maar willen die roepers ook echt een rassenoorlog? Was de aanslag in Utrecht een reactie op Nieuw Zeeland? Het is tijd voor een nieuwe politieke wind. Tijd voor leiders (v/m) die geen vijanden nodig hebben omdat ze zelf ideeën hebben. Tot die tijd moeten we het onder elkaar zien te regelen. Een beetje minder hufterig doen zou een begin zijn. Doe eens lief.