• Jos Lutz

In de luwte

Gelutz in de Ruimte

Als docent, vader, ondernemer en betrokken Purmerender verwondert Jos Lutz zich regelmatig. Elke twee weken deelt hij zijn gedachten in de column 'Gelutz in de Ruimte'.

Als je in andere landen bent, hoor je vaak dat ze ons Nederlanders wel een leuk volkje vinden, maar nogal bot en direct. Vreemd eigenlijk, want we hebben best veel uitdrukkingen die ons vooral adviseren niet te veel op te vallen. Niet boven het maaiveld uitsteken, hoge bomen vangen veel wind, holle vaten klinken het hardst, gewoon is al gek genoeg, zwijgen is goud, en nog een paar meer. Het liefst blijven we in de luwte, een prachtige term uit de scheepvaart voor de plek uit de wind.

Don Bijl, burgemeester van Purmerend, koos er vorige week bewust voor om zich uit te spreken. Dat deed hij eerder bij andere onderwerpen, dat past bij zijn functie. Op 4 januari zegde hij zijn lidmaatschap van de VVD op, na bijna 50 jaar lid te zijn geweest van die partij. Hij haalde er de landelijke pers mee. Zijn persoonlijke Wiki pagina is al aangepast. Hij kon zich niet langer vinden in de koers van de VVD. Dat gebeurt wel vaker, de burgemeester van Assen ging hem voor en er zijn volop voorbeelden bij andere landelijke partijen. Het heeft geen invloed op zijn functie als burgemeester. Die horen toch al 'boven de partijen' te staan en ook zonder partijlidmaatschap kun je burgemeester zijn.

In een doortimmerde brief van 2 kantjes (een #longread tegenwoordig) legt hij uit waar de schoen wringt. Ik ben van een andere partij, dus het zou makkelijk zijn om alles hier jubelend te herhalen. Over de meeste onderwerpen heb ik in mijn columns ook mijn zorgen uitgesproken. Het groeiende verschil tussen arm en rijk, de doorgeschoten 'vrije markt' en de ongelukkige proefballonnetjes van Klaas Dijkhoff. Het gebrek aan visie van Mark Rutte. Maar die heeft daar al 3 keer de verkiezingen mee gewonnen, dus wie ben ik.

Wat ik oprecht bewonder aan de actie is dat Don Bijl stelling neemt. Er zijn maar een paar momenten in je leven dat je echt moet kiezen. Dat je kleur moet bekennen. Op dat moment schieten er een heleboel 'ja maar' argumenten door je hoofd. Hij is 66, wat zou hij zich nog druk maken. Partijen wisselen wel vaker van koers, waarom niet knarsetandend uitgezeten. En hoe gaan de Purmerendse raadsleden reageren? Hij zal alles overwogen hebben en besproken in zijn naaste omgeving. En toen besloten zich uit te spreken, uit de luwte te treden. Ik heb daar bewondering voor, mensen die staan voor een mening, onderbouwd met argumenten. En dan niet om de media aandacht, maar om de inhoud. Daar kan de politiek er wel meer van gebruiken.