• Het kermiskamp aan de Neckerstraat.

    Piet Jonker

Gebroeders Verwijk bakken ze bruin

PURMEREND Tijdens de oorlogsjaren komt Bertus Verwijk met zijn boot en oliebollenkraam van Amsterdam naar het rustige Purmerend en meert af bij het Looiersplein. Als snel stapt een schone Purmerendse aan boord en in 1946 trouwt Bertus met Anne Bruning, dochter van de bekende begrafenisondernemer Jaap Bruning van de Achterdijk. De boot wordt verruilt voor een woonwagen op 'het kamp' aan de Neckerstraat, waar broer Jan, ook oliebollenbakker, en zuster Marie al staan.

Piet Jonker

KERMISKAMP De kinderen Verwijk groeiden op in de Hazepolder op het kermiskamp, tussen Prins Houthandel en de boerderij van Veldt. De oliebollenkraam moest elke keer worden afgebroken en op de nieuwe kermis weer worden opgebouwd. Een heel gedoe en in 1962 stapte Bertus naar buurman Scherpenhuijsen om te informeren voor een echte verkoopwagen. Buurman wist wel raad en stelde ruimte in de fabriek en gereedschap beschikbaar.

VERKOOPWAGEN Verwijk stroopte de mouwen op en samen met Frans Nijhof bouwden hij in de vrije uren een moderne verkoopwagen. Tijdens de kermis stonden Bertus en broer Jan op de Nieuwstraat of de Westerstraat, want ze moesten elke kermis van plek verruilen met een andere oliebollenbakker. De ovens werden elke dag keurig schoon gemaakt en een paar keer per jaar grondig gereinigd bij Strijders vatenhandel aan de Neckerstraat.

FAMILIEBEDRIJF Zoon Henk trouwde met Gerda en nog maar net terug van het stadhuis konden ze meteen de verhuisdozen inpakken. Vanwege de toekomstige verbreding van het viaduct van de A7 moesten de woonwagens het veld ruimen. Er kwam er een stuk grond aan de Melkweg beschikbaar, en na lang overleg parkeerden de families daar de wagens. Het was nogal ver van de bewoonde wereld en ook de omstandigheden waren soms bar en boos. Vooral 's winters als de gemeenschappelijke waterkraan weer eens bevroren was. Henk en Gerda waren na een poosje het wonen in een woonwagen wel een beetje beu en Henk bouwde zelf een huis aan de Kanaaldijk, waar moeder op de kinderen paste als ze zelf met de kraam op de kermis stonden. Toen vader ziek werd namen Henk en broer Bob de zaak over en werd het 'Gebroeders Verwijk'. Bob was getrouwd met Joke, de zus van Gerda en zo werd het een echt familiebedrijf. Henk Verwijk was vrijwel de enige oliebollenbakker die niet met een ijsknijper werkte. Vader Bertus schepte de deegbolletjes met een gewone lepel in de olie en Henk deed het precies zo.

GEHEIM RECEPT In 1999 moesten ze opnieuw plaatsmaken voor nieuwbouw (Weidevenne). Het zelfgebouwde huis werd stevig ingepakt met stalen balken en ging via een grote hijskaan op een dekschuit door het Noordhollandsch Kanaal naar De Rijp, en vandaar per oplegger naar de Baanstee. Ook de kinderen van Henk en Bob kozen met diverse attracties voor de kermis. De bollen van Verwijk worden gebakken volgens een oud en beproeft recept, en dat is een goed bewaard familiegeheim.

        

         Het kermiskamp aan de Neckerstraat.